Novorománský kostel sv. Prokopa byl postaven v letech 1879-1881 jako náhrada za pův. gotickou stavbu zničenou požárem r. 1803. Vznikl však na jiném místě na tehdejším okraji vsi. Orientovaná stavba se skládá z obdélné lodi, půlkruhového presbytáře s přilehlou sakristií a hranolové věže v průčelí.
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Obec Budiměřice při říčce Mrlině je prvně písemně připomínána r. 1374 a již tehdy tu stál gotický kostel. Dnešní obec leží mimo železniční síť a prochází jí silnice II/330 z Nymburka do Činěvsi. Okolní turisticky nezajímavou krajinou neprocházejí žádné značené cesty ani cyklotrasy.
14.6. 2015

historie

Novorománský kostel sv. Prokopa v Budiměřicích postavil v letech 1879-1881 poděbradský stavitel J. Kalous. Je to obdélná jednolodní orientovaná stavba s půlválcovou apsidou pro presbytář. Z jihu i severu k apsidě přiléhají půlkruhové přístavky jako sakristie, zatímco západnímu průčelí dominuje štíhlá hranolová věž s jehlancovitou střechou. Vnitřní vybavení pochází vesměs z doby stavby, oltářní obraz je dílem církevního malíře Viléma Kandlera

Jiří Špaček (zdroj: informace u vchodu a Umělecké památky Čech 1 A-J, Academia 1977), 14.6. 2015