Zděná kaplička se zvoničkou. Postavena roku 1893. Obdélná stavba zakončenou malou zvonicí, v ní se nachází zvonek. Uvnitř stávala dřevěná socha Panny Marie.
Kaple v Postřižíně
© Pavel Vítek 04/2015
Graficke pismenko Obec Postřižín najdeme 15 km severně od centra Prahy, 5 km východně od Kralup nad Vltavou a 1,5 km západně od Odolena Vody. Nachází se při dálnici D8 směr Praha – Drážďany, nájezd Úžice a Kralupy. Obcí prochází silnice II/608, nazývaná stará Teplická. Železniční trať na území obce není. Nejblíže k obci je železniční stanice Úžice ve vzdálenosti 3 km ležící na trati 092 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Neratovic. Kapli v Postřižíně najdeme na malé návsi v centru obce, nedaleko od parkoviště u restaurace Tereza.

popis

Ves Postřižín se písemně poprvé připomínána r. 1052. K památkám patří zděná kaplička se zvoničkou. Pochází z roku 1893. Kaple je umístěna na návsi. Jedná se o obdélnou stavbu, zakončenou malou zvonicí, uvnitř které se nachází zvonek. Ten je před nenechavci chráněn vsazenými mřížemi. Presbytář kaple čtvercový. Uvnitř stávala dřevěná socha Panny Marie, která však byla zavčas uložena na bezpečném místě.
    Pavel Vítek – zdroj: POCHE Emanuel, Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 3. Praha: Academia 1980, 10.6. 2015

Mělník  (ME)
    Postřižín