První písemná zpráva o Hvozdu je z r. 1275. Kaple zde byla vybudována v r. 1906 a nahradila funkcí i zvonici, která byla do té doby na školní budově. Kaple je zasvěcena sv. Václavovi.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Obec položená severně od města Konice je připomínána již v roce 1275 v Zemských deskách. Podle všeho je podle ní pojmenována i středověká dálková cesta tzv. Hvozdecká, připomínaná již roku 1279. Vedla z Olomouce přes Náměšť na Hané, Konici, Brodek u Konice a Úsobrno na Svitavy a dále do Čech.
Zdejší kaplička není nijak starobylou stavbou. Podle obecních zápisů byla zbudována až roku 1906. Obec patřila v minulosti pod farnost v Luké a od r. 1786 do vedlejších Bohuslavic, kde je dodnes. Zda zaujala místo starší zvoničky není jisté, neboť víme, že když byla v roce1860 vystavěna zdejší školní budova, měla postavenou vížku se zvonem. Zdejší učitel tak byl zároveň zvoníkem.

Ivo Rozehnal - zdroj web obce, Wikipedia.cz a kniha Drahanská vrchovina /2004, 8.6. 2015

pověsti

Kaplička má údajně připomínat tragickou událost před třemi sty lety. Za obcí Ochozem bylo stavení, kde žil hospodář se synem a nevěstou před svatbou. Mladí se však svatby nedočkali. Když tudy táhli švédští vojáci, pustošili okolí. Objevili děvče a začali ho nahánět. Její milý jí šel na pomoc, ale holýma rukama proti šavlím nic nezmohl. Když to spatřil hospodář, vyrazil jako šílený na pomoc také. Vojáci neměli slitování a všechny rozsekali. Lidé

Ivo Rozehnal - podle knihy Drahanská vrchovina / P.F.Müller 2004, 8.6. 2015

Prostějov  (PT)