Socha sv. Jana Nepomuckého vznikla v letech 1755 nebo 1767. Původně stávala na mostě přes Zlonický potok. Je zhotovena z měkkého mšenského pískovce. Světec na soše vyniká jemným rotačním pohybem. V roce 2013 proběhla oprava sochy.
Socha sv. Jana Nepomuckého ve Zlonicích
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Městys Zlonice leží 8 km severně od Slaného. Městysem vede silnice II/118 spojující Kladno a Slaný s Budyní nad Ohří a Litoměřicemi. Zlonicemi prochází železniční trať 110 Kralupy nad Vltavou–Louny a odbočka tratě 095 Zlonice–Vraňany a nachází se zde železniční stanice. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdeme na náměstí, v malém parčíku u mostu přes Zlonický potok.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1318. Socha sv. Jana Nepomuckého vznikla v letech 1755 nebo 1767. Původně stávala na mostě přes Zlonický potok, spolu s křížem a kamennými vázami. Po roce 1945 byly všechny artefakty včetně sochy z mostu odstraněny. Vlastní socha je zhotovena z měkkého mšenského pískovce a její výška činí 215 cm. Světec na soše vyniká jemným rotačním pohybem. Ten se promítá do modelace zřásnění rochety a do působivého

Pavel Vítek – zdroj: PŘIBYL Vladimír. Obnovená socha sv. Jana Nepomuckého ve Zlonicích. Slánská radnice. Duben 2014, roč. 17, č. 4, 8.6. 2015