Moje místa 0
Barokní socha svatého Linharta z r. 1771 byla původně zhotovena pro Klašterní Hradisko, ale v r. 1795 byla přestěhována. Dnes stojí u rozcestí na okraji obce Blatec.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Socha svatého Linharta byla vytvořena roku 1771 v barokním stylu, původně pro Klašterní Hradisko v Olomouci. Dne 18. srpna 1784 byl však klášter zrušen a v roce 1795 byla socha přestěhována na současné místo.

popis

Pískovcová barokní socha stojí u rozcestí na okraji obce Blatec směrem na Grygov v okrese Olomouc. Socha představuje sv. Linharta, francouzkého mnicha, žijícího na přelomu 5. - 6. století, který je patronem fyzicky i duševně nemocných, trpících, domácího dobytka, sedláků, čeledínů, zajatců, horníků, bednářů, vozků, zámečníků a kovářů. Sv. Linhart je také patronem šestinedělek. Socha je udržována, nedávno byla vyčištěna a je cílem hledačů kešek.