V letech 1882-1883 vystavěna budova divadla ve Slaném. Budova novorenesančního stylu. Roku 1948 přejmenováno na Divadlo Zdeňka Nejedlého. Dnes opět nese název Městské divadlo. Rekonstrukce v letech 1904, 1938 a 1994-2001.
Městské divadlo ve Slaném
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Slaný leží ve středních Čechách. Od Kladna je vzdálené 12 km severně a 24 km severovýchodně od okraje Prahy, od Ruzyně. Okolo města vede silnice I/7 Praha – Chomutov a městem prochází silnice I/16 Řevničov – Mělník – Mladá Boleslav. Město leží na železniční trati č. 110 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Loun. Leží zde železniční stanice Slaný a železniční zastávka Slaný-předměstí. Budovu Městského divadla najdeme ve Wilsonově ulici, která vede od nádraží, u křižovatky s ulicí Brožovského.

historie

První česká ochotnická představení ve Slaném se uskutečnila 24. září a 3. října 1820 a sehráli je slánští studenti. Aby nemuseli hrát v sálech hostinců, pronajala si herecká společnost sál v piaristické koleji. Tam si zbudovali stálé divadlo, kde se hrálo téměř 30 let. Poté, co piaristé prodali budovu městu, byla budova přestavěna ke školním účelům. V roce 1877 se musel ochotnický spolek vystěhovat a v roce 1879 přišli členové spolku s návrhem

popis

Divadlo je volně stojící budova novorenesančního stylu. Krytá je soustavou sedlových a valbových střech. Vstupní průčelí je obráceno do boční Divadelní ulice. Architektonickou úpravu nesou pouze severní a západní fasáda budovy, která má nepravidelný čtyřúhelný půdorys. Ze vstupní pětiosé fasády se vysouvají v krajních osách rizality, střední trojice os se v přízemí otevírá klenutými portály, vysoká okna v patře završují profilované archivolty s