Rájecký farní kostel Všech svatých vznikl v polovině 14. stol. z gotické kaple, věž přistavěna r. 1574. Zásadně barokně přestavěn a rozšířen r. 1699 zásluhou Jana Kristiána z Rogendorfu a jeho manželky. Významné opravy provedeny ve 20. a 21. stol., r. 1998 objeveny v presbytáři fresky z 15. stol.
Kostel Všech Svatých z Blanenské ulice
Graficke pismenko Ves Rájec, která je již r. 1131 doložena jako majetek olomouckého biskupství, byla od středověku významným panským sídlem se dvěma tvrzemi, které v závěru 18. století vystřídal honosný, pozdně barokní zámek. V r. 1960 se Rájec nad Svitavou spojil se západněji ležící vsí Jestřebí a tak vzniklo nynější město zvané Rájec-Jestřebí. Křižují se tu dvě silnice II. třídy č. 374 a 377, které vedou od Boskovic do Blanska a od Tišnova do Sloupu v Moravském krasu. Rájec-Jestřebí má nádraží na hlavní trati 260, která spojuje Českou Třebovou a Brno. Od něj vede žlutá turistická značka k zámku, centrum Rájce s náměstím a kostelem Všech svatých však míjí.
3.6. 2015

historie

Rájecký kostel Všech svatých stojí zhruba uprostřed obce v Blanenské ulici poblíž Náměstí Míru a pod budovami bývalého starého zámku. Obec je poprvé zmiňována již v roce 1131, ve 13. století zde stála kaple, která byla pravděpodobně v polovině 14. století nahrazena gotickým kostelem, věž byla k němu přistavěna až v roce 1574. Barokní podobu dostal kostel v roce 1699, zasloužil se o ni tehdejší majitel rájeckého panství hrabě Jan Kristián z

Pavel Vlach (s použitím webu farnosti Rájec-Jestřebí a diplomové práce Andrey Ježkové z r. 2013), 2.6. 2015

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.