žudr

velký žudr č. p. 50
Velký žudr je jedním ze dvou dochovaných žudrů v obci Příkazy z původního počtu 33. První doklad o jeho existenci pochází z roku 1834.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Obec Příkazy leží mezi městy Olomouc a Litovel v blízkosti řeky Moravy, kde je chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví. V centru obce se nachází, dnes již vzácný, hanácký žudr na popisném čísle 50. Část obce je prohlášena kulturní památkou díky celkem dvěma zachovalým žudrům a také Hanáckému skanzenu.

historie

První písemná zmínka o obci Příkazy je z roku 1250, její část je vyhlášena památkovou rezervací. Velký žudr na popisném čísle 50 spolu s menším žudrem na čísle 26 zůstaly ve vsi poslední z celkem 33 žudrů, které jsou zakresleny na katastrální mapě obce Příkazy z roku 1834. Žudr je patrový výstupek, který se skládá ze spodní zaklenuté části a horní části, kde je sýpka. Tento rizalit se stavěl před průčelím hanáckých domů. Rozeznáváme tři druhy