Moje místa 0
Kostel sv. Michaela archanděla gotického původu ze 14. stol. je jediným pozůstatkem vsi Lepějovice, která zanikla zčásti při budování rybníků v 16. stol. a definitivně při parcelaci dvorů na choltickém panství v 18. stol. Kostel na hřbitově přestavěný r. 1819 a opravený r. 1889 se nyní nevyužívá.
Kostel sv. Michaela archanděla Lepějovice
© Jiří Špaček, 05/2015
Graficke pismenko Kostel se hřbitovem jako pozůstatek zaniklé vsi Lepějovice se nachází v lese jihovýchodně od obce Valy. Lepějovická ulice odbočující v obci ze silnice II/342, která spojuje Valy s Heřmanovým Městcem, se brzy změní v úzkou silničku a vede až ke hřbitovu. Lepějovice jsou pěšky dostupné od železniční zastávky Valy u Přelouče na hlavní trati 010 z Prahy do Pardubic nebo od zastávky Veselí u Přelouče na lokální trati 015 z Přelouče do Heřmanova Městce, od níž vede ke kostelu i turistické značení. V blízkosti kostela se hřbitovem se nacházejí stopy po středověké lepějovické tvrzi (viz samostatné heslo), která byla opuštěna koncem 15. ...
22.6. 2015

historie

Starobylá ves Lepějovice patřila k nejstarším v kraji. Je prvně zmiňována již r. 1167 jako majetek premonstrátského kláštera v Litomyšli a v polovině 14. století je doložen i farní kostel se jmenovitě uvedeným farářem. Již v té době byla ves rozdělena na dvě části; jedna část s tvrzí byla majetkem olomouckého biskupa, druhá byla zřejmě majetkem rytířským, avšak z doby předhusitské se o ní nedochovaly žádné zprávy. Kolem r. 1437 byly obě části

Jiří Špaček (zdroj: informace na vstupu do kostela a různé internetové stránky), 4.6. 2015