Motyčín
Kaplička pozdně barokní, obdélná, s věžičkou v průčelí. Průčelí s polokruhovitě sklenutým vchodem a nikou vrcholí korunní římsou, stáčející se nad středem do volut. Vnitřek kapličky je sklenut plackou. Po r. 1992 opravena, ale v současnosti opět zpustlá.
Kaple v Kladně Švermově-Motyčíně
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Kladno leží 18 km západně od západního okraje Prahy (Ruzyně). Motyčín, část místní kladenské čtvrti Švermov, najdeme v severní části Kladna, směrem na Vinařice a Slaný. Kaplička stojí v ulici Vyšehrad, odbočující z Vinařické ulice v pravotočivé zatáčce doleva.
29.5. 2015

popis

Obecní kaple stojí ve svahu v bývalém Motyčíně, který je částí dnešní kladenské čtvrti Švermov. Kaplička je pozdně barokní, obdélná, s věžičkou v průčelí. Průčelí s polokruhovitě sklenutým vchodem a nikou vrcholí korunní římsou, stáčející se nad středem do volut. Vnitřek kapličky je sklenut plackou. V roce 1745 si obec do kapličky zapůjčila zvonek z kaple sv. Floriána v Kladně, aby se mohlo zvonit alespoň klekání a v případě potřeby zvonit proti