Základní kámen kostela sv. Markéty v Troubkách byl položen 26. srpna 1870 v místě staršího barokního kostela. 6. července 1872 byl kostel vysvěcen. V roce 1935 byla klenba nahrazena železobetonovým stropem. V letech 2000 - 2001 byl moderně upraven interiér.
© Luděk Vláčil 05/2015
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci Troubky pochází z roku 1348, v roce 1351 je nepřímo zmiňován i kostel, a to v zástavním listu z roku 1355. V době husitských válek měla farnost v Troubkách zaniknout, protože duchovní správa opustila obec. Tato událost se uvádí v obecní kronice a také v listině Ctibora Tovačovského z Cimburka z roku 1476. Další zprávy o farnosti nejsou, ale předpokládá se, že v 16. století obec podlehla vlivu příznivců Jednoty bratrské, která je v Troubkách zmiňována roku 1619. V 17. století byla obnovena katolická duchovní správa. Kostel sv. panny a mučednice Markéty existoval již ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://farnosttroubky.cz, a další zdroje., 2.6. 2015

popis

Římskokatolický farní kostel sv. Markéty se nachází v centru obce Troubky v okrese Přerov. Kostel je jednolodní stavbou rozšířenou o boční kaple a zakončenou presbyteriem a na něm se nachází zákristie. V kostele jsou zvony sv. František, sv. Markéta a sv. Martin vysvěcené roku 1947. Kostel pojme 200 sedících, celkově se však dovnitř vejde až 300 věřících. Vedle kostela stojí starý kamenný kříž a novodobý dřevěný Misijní kříž. Za kostelem se

Luděk Vláčil - http://farnosttroubky.cz, a další zdroje., 2.6. 2015