Farní kostel sv. Anny byl postaven v centru obce v roce 1909 na místě starší stejnojmenné kaple z roku 1855. Stavba má půdorys kříže a je vybudována v novorománském slohu.
Graficke pismenko Ves Říkovice, která se do 30. června 1996 nazývala Řikovice, leží v jihovýchodní části Olomouckého kraje 9 km na jih od města Přerov. Farní kostel sv. Anny leží v centru obce, vedle něj se nachází bývalý barokní zámek s přilehlou zámeckou zahradou a zahradním rondelem z roku 1720. U vchodu do kostela stojí kamenný kříž. Nejstarší památkou obce je socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1719.
Luděk Vláčil - cs.wikipedia.org, 1.6. 2015

historie

První písemná zmínka o obci Říkovice pochází z roku 1274 a byla uvedena v biskupské listině Bruna ze Šaumburku. První zmiňovaná dřevěná zvonice pokrytá šindelem stála v centru obce naproti domu č. 12. Tu v roce 1850 zničil velký požár, který zachvátil celé Říkovice. Zničen byl i její zvon, který se žárem roztavil. Poté obyvatelé obce koupili nový zvon, který byl umístěn mezi dva sloupy a zhora kryt menší stříškou. V roce 1855 byla nedaleko

Luděk Vláčil - cs.wikipedia.org, http://www.rozhlas.cz, 1.6. 2015

Přerov  (PR)