Barokní kaple se zvonicí a kamenným křížem z 18. stol. se nachází v centru malé vsi Veselí, kterou prochází červeně značená naučná stezka lišky Bystroušky, která se ve Veselí zrodila.
© Luděk Vláčil 05/2015
Graficke pismenko Kaple Mistra Jana Husa se nachází v centru malé vsi Veselí, která je součástí obce Pavlov v okrese Šumperk nedaleko Mohelnice. Ves s necelou stovkou obyvatel leží v malebné kopcovité krajině mezi lesy v nadmořské výšce okolo 300 metrů. Vedle drobné barokní kaple se zvonicí stojí kamenný kříž. Prochází tudy také červeně značená naučná stezka lišky Bystroušky, vedoucí z Loštic pod hrad Bouzov. V blízkém okolí vsi je zajímavá například zřícenina hradu Vraní Hora nebo tvrz ve Vranové Lhotě.
Luděk Vláčil - cs.wikipedia.org, http://www.pavlovulostic.cz/, 26.5. 2015

Liška Bystrouška
    O kapli není příliš známo, jen to že pochází z 18. století a ani o samotné vsi se toho příliš neví. Ale něco zajímavého se přeci jen najde. V této vsi se zrodila liška Bystrouška a její příběhy. Zvěčnil je ve svých kresbách akademický malíř Stanislav Lolek (1873–1936). Ten v srpnu roku 1889 nastoupil do Veselí na předškolní lesnickou praxi k místnímu revírníkovi, který mu vyprávěl příběhy o nezbedné lišce. Lolkovy kresby později inspirovaly

Šumperk  (SU)
    Veselí