Moje místa 0
Pozdně barokní kostel ve Vranové Lhotě byl postaven v letech 1788 - 1792 v místě starší barokní kaple, ze které se zachoval pouze vzácný oltář. Kostel byl v r. 1999 zrekonstruován.
© Luděk Vláčil 05/2015
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci pochází zřejmě z roku 1258 pod názvem “New Bramow” v listině krále Přemysla Otakara II. Dále je připomínána v roce 1351 již jako Lhota. Současná obec se skládá ze vsi Vranová Lhota a vsi Vranová. První zmínka o zdejší duchovním patronátě je z roku 1507. Kostel v pozdně barokním slohu se začal budovat v roce 1788 na místě starší barokní kaple, z níž se dochoval jen vzácný oltář zasvěcený sv. Andělům strážným. Kostel byl dostavěn v roce 1792 téměř do současné podoby. V roce 1999 byl zrekonstruován.
Luděk Vláčil - http://www.vranovalhota.cz, http://www.turistika.cz, čerpáno z více zdrojů, 26.5. 2015

popis

Farní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské se nachází v centru obce Vranová Lhota nedaleko tvrze.V kostele je velmi vzácný oltář, pozůstatek po dřívější kapli. Na zdi kostela, nad dveřmi do věže je plastika. Na kostele je umístěna i pamětní deska místního rodáka, gymnasty Jana Sládka. U kostela se nachází také barokní kříž. Bohoslužby se zde konají v neděli v 8.00 a ve čtvrtek v 16.00 hod.