Gotický kostel z konce 13. století vypálen s celou obcí r. 1469 Uhry, obnoven až v baroku, kdy byly Slatiňany samostatným panstvím. Současná podoba pochází z novogotické přestavby v letech 1891-1892 podle plánů Františka Schmoranze, tehdy farní kostel rozšířen a spojen krytou chodbou se zámkem.
Kostel sv. Martina
Graficke pismenko Obec na řece Chrudimce prvně připomínaná r. 1294 byla r. 1971 povýšena na město. Proslavil ji zámek s unikátním hippologickým muzeem a v jeho sousedství hřebčín s chovem starokladrubských vraníků.
Městem prochází silnice I/37 z Pardubic do Žďáru nad Sázavou a vychází odtud silnice II/358 do Litomyšle a České Třebové. Místní nádraží leží na trati 238 z Havlíčkova Brodu do Pardubic.
Dálkové trasy turistických značek odtud vedou do Chrudimi, k Sečské přehradě, do Heřmanova Městce nebo na vrch Spálava v Železných horách. U zámku začíná též naučná stezka Ke Kočičímu hrádku o délce 3 km.
23.5. 2015

historie

Slatiňany se poprvé připomínají v roce 1294 a krátce nato je datována i první zmínka o zdejším kostele sv. Martina. O vzniku kostela nejsou sice žádné zprávy, ale již v roce 1297 je uváděn jako farní. Celé Slatiňany byly v roce 1469 vypáleny vojskem uherského krále Matyáše Korvína a ještě dlouho poté zůstaly opuštěné. K obnovení kostela došlo až v době baroka, kdy byly Slatiňany samostatným panstvím. Tehdy vznikla jednolodní chrámová stavba s

Pavel Vlach (s použitím webu informačního centra Slatiňany a materiálů Národního památkového ústavu), 22.5. 2015