Okresní dům

Společenský dům
Budova postavena r. 1902. Novorenesanční dvoupatrová budova čerpající z tzv. saské renesance s reliéfem zdobeným portálem. Dříve v budově sídlil okresní úřad slánského okresu. V současnosti budova využívána není. Kromě několika místností používaných jako sklady je prázdná.
Společenský dům, původně Okresní dům ve Slasném
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Slaný leží ve středních Čechách. Od Kladna je vzdáleno 12 km severně a 24 km severovýchodně od okraje Prahy, od Ruzyně. Okolo města vede silnice I/7 Praha – Chomutov a městem prochází silnice I/16 Řevničov – Mělník – Mladá Boleslav. Město leží na železniční trati č. 110 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Loun. Leží zde železniční stanice Slaný a železniční zastávka Slaný-předměstí. Společenský dům, bývalý Okresní dům, nalezneme na konci Wilsonovy ulice vedoucí od nádraží na křižovatce s ulicemi Dr. E. Beneše a Šultysovou.

popis

Budova postavená roku 1902 v novorenesančním stylu stojí na konci bývalé Nádražní ulice, dnes ulici Wilsonově. Budovu navrhl architekt Jan Vejrych, na sochařské výzdobě interiéru se podílel sochař Antonín Popp. V minulosti v budově sídlil Okresní úřad slánského okresu. Jedná se o novorenesanční dvoupatrovou budovu čerpající zejména z tzv. saské renesance s reliéfem zdobeným portálem. V prvním patře bývaly kanceláře, druhé patro sloužilo jako byt

Kladno  (KL)
    Slaný