zemědělská škola

Vyšší odborná a Střední zemědělská škola
Zemědělská škola v Táboře založena r. 1866, v letech 1900-1919 dokonce se statutem školy vysoké. Budova školy v novorenesančním a secesním slohu vybudována v letech 1902-1904 podle projektu Čeňka Křičky. Průčelí zdobeno ornamenty a reliéfy významných osobností. Objekt restaurován r. 2009.
Zemědělská škola na Masarykově náměstí
Graficke pismenko Zemědělská škola v Táboře má téměř o půl roku starší historii než samotná školní budova, její vznik souvisel s rozvojem zemědělského školství v Rakousku-Uhersku v 19. století. C.k. vlastenecká hospodářská společnost vydala v roce 1865 prohlášení s výzvou na založení hospodářské školy, mezi sedmi městy reagujícími na výzvu byl i Tábor. Škola byla založena v roce 1866 a byla prvním vzdělávacím ústavem tohoto typu, kde se vyučovalo česky. Stoupající počet studentů i změna statutu na vysokou školu (od roku 1900 Královská česká hospodářská akademie) vyvolaly potřebu vystavět novou reprezentativní budovu odpovídající významu školy. Na ...
Pavel Vlach (s použitím webu Střední zemědělské školy Tábor a materiálů Národního památkového ústavu), 20.5. 2015