Kamiros

Κάμειρος
Antické město Kamiros založili na řeckém ostrově Rhodos Dórové. Jeho význam začal upadat po založení města Rhodos a po zemětřesení r. 142 př. n. l. město zcela zaniklo. První vykopávky zde začali provádět Italové v letech 1852-1864.
K archeologickému nalezišti vede asfaltová silnice a těsně před vchodem do areálu je i parkoviště. Vstup je zpoplatněn částkou 4 eura.
25.6. 2015

historie

Antické město Kamiros založili na ostrově Rhodos Dórové, kteří byli jedním z hlavních řeckých kmenů vedle Achájů, Iónů a Aiólů. Kamiros byl nejmenším ze tří městských států Lindos, Kamiros a Ialyssos na ostrově. Vznik města je datován nejspíše do 8. století př. n. l. V tomto období byly položeny základy chrámu, který byl pravděpodobně zasvěcen Apollónovi. V 6. století př. n. l. byla postavena velká nádrž na vodu, která poskytovala dostatek

popis

Kamiros je archeologická lokalita v místě starého antického města na řeckém ostrově Rhodos. Leží na severozápadě ostrova asi 34 km jihozápadně od města Rhodos a 3 km od obce Kalavarda. Město se kdysi rozkládalo na třech úrovních. Nejvýše položená část byla na vrcholu kopce. Stála zde akropole s chrámovým komplexem bohyně Athény a kolonáda, která se skládala ze dvou řad dórských sloupů s místnostmi pro obchody a ubytováním v zadní části. Hlavní

Luděk Vláčil - Zdroj: cz.wikipedia.org, 20.6. 2015