Kaple sv. Mikuláše postavena někdy po napoleonských válkách, asi v roce 1802. Obdélná plochostropá kaple s lizénovými rámci, vyvrcholena otevřenou zvoničkou, v současnosti bez zvonu. Kaple od r. 1991 kulturní památkou Ministerstva kultury.
Kaple sv. Mikuláše v Kladně, ve starém Rozdělově
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Kladno leží 18 km západně od západního okraje Prahy (Ruzyně). Kaple sv. Mikuláše stojí ve starém Rozdělově na náměstí Jana Opletala. Ke kapli se dostaneme, když při cestě z centra směrem na Kamenné Žehrovice nebo Smečno na světelné křižovatce u kostela sv. Václava odbočíme vlevo.

popis

Kaple sv. Mikuláše v Rozdělově byla postavena někdy po napoleonských válkách. V nadpraží kapličky je uveden letopočet 1802 a předpokládá se, že toto datum odpovídá datu postavení kaple. Jedná se o obdélnou plochostropou kapli s lizénovými rámci. Vyvrcholena je otevřenou zvoničkou, dnes však bez zvonu. Na původním zvonu byl reliéf sv. Mikuláše a ornamentální vlys. Jiný nápis na něm nebyl. Kaple prošla rekonstrukcí v roce 2001. Rozdělovská

Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel; et al. Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 3. Praha: Academia, 1980, 19.5. 2015