Kostelík z roku 1761 na místě kapličky, kde se odehrávaly zázraky. Mezi lety 1752 a 1773 jich bylo zaznamenáno celkem 28. Na místě byl objeven radioaktivní pramen, který byl využíván pro léčbu. Po jeho vyschnutí byl provoz lázní v roce 1910 ukončen a místo se změnilo na restauraci a tančírnu.

Graficke pismenko Kaple či kostel sv. Anny je součástí poutního místa Svatá Anna, které leží na severním okraji katastru obce Pohled. Nachází se asi 7 km východně od Havlíčkova Brodu. Ze silnice I/34 (Havlíčkův Brod-Hlinsko) k němu vychází krátká odbočka. Poutní místo se kromě svatyně zasvěcené sv. Anně skládá ještě z pramenné kaple a křížové cesty. Všechny objekty jsou od r. 1958 kulturními památkami ČR. Z obce Pohled vede ke Svaté Anně žlutá turistická značka (2,5 km) památnou lipovou alejí se stromy starými až 150 let. O 0,5 km dále po téže značce se nachází nádraží Pohled na trati 250 (Havlíčkův Brod-Žďár nad Sázavou).
11.6. 2019

historie

Počátky poutního areálu sahají až do 18. století. Jsou spojovány s pověstí o písaři pohledského kláštera Jakubovi Čermákovi, který v roce 1730 při lovu vlka zapadl do bahna. V obavách o svůj život se začal modlit. Náhle zaslechl zvuk varhan a zpěv a také jméno sv. Anny. Jeho modlitby byly pak směřovány k této světici, prosil o záchranu a sliboval, že když mu pomůže nechá na tomto místě postavit kapličku. Jakub byl zachráněn a dostál svým slovům.

JC podle informační cedule u místa, 5.10. 2018

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!