Kaple sv. Václava v Řeži postavena r. 1946 jako poděkování za ukončení II. světové války. Při povodních r. 2002 značně poškozena a následně opravena. V kapli se konají pravidelné bohoslužby.
Kaple sv. Václava v Řeži
© Pavel Vítek 04/2015
Řež je osada ležící na pravém břehu Vltavy a spadá pod obec Husinec, s níž tvoří dohromady jediné katastrální území Husinec u Řeže. Do obce vede a zde končí silnice z Klecan. Do Řeže zajíždí autobusy PID č. 371. Z obce přes řeku vede lávka pro pěší na druhý břeh, kde se nachází železniční zastávka Řež. Jedná se o železniční trať č. 090 a 091 Praha – Kralupy nad Vltavou – Ústí nad Labem. Obcí prochází cyklotrasa Praha, Pelc-Tyrolka – Husinec – Řež – Kralupy nad Vltavou V severní části obce je rozsáhlý areál společnosti ÚJV (Ústav jaderného výzkumu) Řež. Kaple sv. Václava leží na břehu řeky a odbočka k ní je asi 400 m vlevo při jízdě k ÚJV.

popis

Osada Řež je poprvé uváděna roku 1088. Kaple byla v Řeži postavena jako poděkování za ukončení II. světové války. Podnět k jejímu vybudování dal tehdejší farář v Odoleně Vodě p. Karel Dachovský, stavební pozemek daroval místní podnikatel František Korbel. Kaple sv. Václava byla v roce 1946 vysvěcena Františkem Štverákem, arcibiskupským vikářem a notářem tehdejšího arcibiskupa Josefa Berana. Kaple stojí nedaleko od řeky Vltavy a při povodních r.

Praha-východ  (PH)
    Řež