Barokní socha sv. Floriána z r. 1768 stojí v centru obce Nákla na takzvaném Okolisku. Původně stála na jeho okraji, ale při celkové rekonstrukci návsi r. 2014 byla socha přemístěna do jeho středu.
© Luděk Vláčil 05/2015
Graficke pismenko První zmínka o obci pochází již z roku 1078. Byla vybudována na ostrohu v bažinaté oblasti. Kousek od kostela sv. Jiří stojí pískovcová barokní socha z roku 1768, znázorňující svatého Floriána, patrona všech profesí souvisejících s ohněm, například hasičů, kominíků, hutníků, hrnčířů a pekařů. Jeho sochy se budovaly na ochranu proti požárům. Původně stála socha na okraji Okoliska, ale při celkové rekonstrukci návsi roku 2014 byla zrekonstruována, opatřena novými schody o třech stupních a přemístěna do jeho středu.

popis

Barokní pískovcová Socha sv. Floriána stojící v centru obce Nákla na takzvaném Okolisku. Pod podstavcem má tři stupně schodů, přidaných roku 2014 při celkové opravě a vyčištění sochy.

socha, monument
     Olomouc  (OL)