Hrady.cz
Kaplička v Radešíně pochází z roku 1874. Zvonek z roku 1722, roku 1918 zrekvírován. Nový zvonek z roku 1920 ukraden poč. 21. stol. Roku 2014 prošla chátrající kaple i s okolím rozsáhlou kompletní rekonstrukcí. Instalován i nový zvon.
Kaple v Radešíně
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Radešín, místní část Martiněvsi, se nachází 12 km jihozápadně od Roudnice nad Labem, 12 km severovýchodně od Slaného a 16 km severozápadně od Kralup nad Vltavou. Radešínskou kapli najdeme v severozápadní části návsi.

popis

Nejstarší zmínka o obci Radešín pochází z roku 1318. Na okraji návsi, v jejím severozápadním rohu, je kaplička z r. 1874. Do kaple byl při jejím zprovoznění přinesen zvonek, na němž bylo v latině uvedeno: „Ulil mne Ant. Schönfeld, pražský zvonař roku 1722“. Zvonek byl však roku 1918 zrekvírován. V roce 1920 zakoupen zvonek nový. Ten však byl počátkem 21. století odcizen. Roky 1945–2012 byly pro kapli obdobím devastace. Roku 2014 prošla