Pseudoslohová rodová hrobka hrabat Dubských z Třebomyslic dokončena r. 1881 podle vlastního projektu Emanuela Dubského. Nad vchodem rodový erb. Součást tvořila kaple Povýšení sv. Kříže vysvěcená r. 1884. Po r. 1945 stavba zdevastována, farností opravena v letech 2000-2002, kaple již neobnovena.
Graficke pismenko Lysice jsou jako ves prvně připomínány r. 1308 a v r. 1652 získaly status městyse, který byl obnoven r. 2007. Městysem, který proslavil významný barokní zámek v klasicistní úpravě, prochází silnice II/376 z Kunštátu do Bořitova u Blanska. Místo leží mimo železniční síť. Vede tudy dálková, červeně značená turistická trasa z Lomnice u Tišnova do Ráječka u Blanska a křižuje se tu několik cyklotras. Západně a severozápadně od městyse se rozkládá přírodní park Lysicko, vyhlášený r. 1994 na rozloze 40,2 km2. Hřbitov, u nějž byla vybudována hraběcí hrobka, se nachází na východním okraji Lysic. Rod Dubských z Třebomyslic pocházel původně ...
17.5. 2015

historie

Rodová hrobka hrabat Dubských z Třebomyslic byla zbudována ve druhé polovině 19. století v těsném sousedství obecního hřbitova v Boskovické ulici. Stavbu hrobky s kaplí inicioval významný člen rodu hrabě Emanuel Dubský (1806-1881), někdejší moravský místodržitel. Ten pro stavbu získal obecní pozemek a na oplátku se zavázal upravit cestu kolem hřbitova, sám byl také autorem projektu. Emanuel Dubský se dokončení hrobky nedožil, zemřel krátce

Pavel Vlach (s použitím knihy Lysice 1308-2008 a diplomové práce Kateřiny Konečné: Epigrafické památky Lysic; 2013), 14.5. 2015