Hrady.cz
Gotický kostel Stětí sv. Jana Křtitele doložen r. 1309 jako farní, r. 1564 zásadně přestavěn renesančně, menší rokokové stavební úpravy provedeny r. 1781 a v 19. století upraveno průčelí. Po 2. světové válce kostel i okolní hřbitov neužíván a zchátral, r. 2007 převzat darem obcí a zahájeny opravy.
Kostel Stětí sv. Jana Křtitele
© Jiří Špaček, 05/2015
Graficke pismenko Obec Podolanka leží při severovýchodní hranici hl. m. Prahy a prochází jí silnice II/610 do Brandýsa nad Labem. V dnešní podobě vznikla po zrušení feudálního systému v letech 1848-1850, kdy se spojily dvě historické vsi Cvrčovice a Kostomlátky s osadou Podolánka. Nová obec dostala pojmenování Cvrčovice podle nejstarší vsi. Po vzniku samostatné ČSR r. 1918 však přijala krkolomný název Cvrčovice-Kostomlátky-Podolánka, který byl používán až do r. 1950. Tehdy byl na žádost zastupitelstva schválen nový a pravopisně upravený název Podolanka podle osady, která se původně skládala jen ze zájezdního hostince a mlýna. Historické vsi Kostomlátky a Cvrčovice ...
Jiří Špaček, 14.5. 2015

historie

Cvrčovický kostel Stětí sv. Jana Křtitele je prvně zmiňován již r. 1309 a jeho patrocinium potvrzuje starobylý původ. Až do husitských válek je uváděn jako farní a jsou dokonce známa i jména tehdejších farářů, poté již je připomínán jen jako filiální. Gotický kostel prošel radikální proměnou r. 1564, kdy byl od základů přestavěn zásluhou tehdejšího majitele cvrčovického statku Jana Mutrplose z Tedražic. Tehdy získal renesanční podobu, kterou si

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce Podolanka), 14.5. 2015