Soukromá sbírka na hanáckém gruntu v Tovačově ukazuje, jak se dříve žilo obyčejným lidem na Hané. Jedinečná sbírka šicích strojů, budíků, nářadí, ale i věcí běžné potřeby. Pro veřejnost bylo otevřeno v r. 2013. Otvírá se jednou do roka, vždy v době tovačovských hodů nebo po předchozí domluvě.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko Soukromá sbírka pana Miroslava Navrátila na hanáckém gruntu v Tovačově ukazuje, jak se dříve žilo obyčejným lidem na Hané. Se sbíráním začal pan Navrátil před 25 lety poté, co se nastěhoval do domu svých předků. Při úklidu podle jeho vlastních slov vše vyhodil. Na základě starých fotografií se však k věcem postupně začal vracet. Jako první si z nostalgie pořídil koňský chomout a postupně se pustil do sbírání koňských kočárů. Když jich měl asi 25, nastala otázka, kam s nimi. Nyní jsou umístěny v expozici muzea kočárů v Čechách pod Kosířem. Ve svém domě si pan Navrátil ponechal jen drobnější předměty, jejichž počet stále narůstá. Dnes se zde nachází ...
Luděk Vláčil - zdroj:http://www.ceskenoviny.cz, pan Miroslav Navrátil., 30.9. 2015