Hanácké muzeum v Cholině je provozováno od roku 1974. První předměty shromáždil ochotnický spolek v 50. letech 20. stol. Muzeum dokumentuje život na vesnici v oblasti Hané.
První místnost muzea
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Obec Cholina se nachází v okrese Olomouc přibližně 5,5 km jihozápadně od Litovle. Na okraji obce vás přivítá uvítací cedule v hanáčtině, v nářečí, které je jedním z nejzachovalejších a také nejodlišnějších u nás. Na ceduli stojí: Vitéte v Choleně - rodné obce stréčka Křópala (Vítejte v Cholině - rodné obci strýčka Křoupala). V centru obce stojí budova bývalého statku, v níž je dnes obecní úřad. Na jeho dvoře se v prvním patře nachází Hanácké muzeum. Vstup do muzea stojí 30 Kč. Na návštěvu se musíte domluvit předem telefonicky. Provede vás opravdu zasvěcená paní správkyně, která provází muzeem již 15 let. Výklad je, pro lepší ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://muzeum.obeccholina.cz/, http://brno.idnes.cz, http://cs.wikipedia.org a další, 5.6. 2015

historie

Hanácké muzeum bylo otevřeno v roce 1974. Základem pro založení muzea byly předměty shromážděné ochotnickým spolkem v 50. letech 20. století a předměty ze starých školních kabinetů, které místní škole daroval cestovatel Emil Holub při své zdejší přednášce. Další předměty již darovali lidé z Choliny a okolí.

Olomouc  (OL)
    Cholina