Barokní kostel byl postaven r. 1771 na místě starší kaple, jejímž pozůstatkem je místnost pod věží. Kostel může pojmout až 400 lidí. Nachází se na návsi v centru obce Lobodice. Mše se zde konají v neděli v 10.30 hod.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Obec Lobodice leží v Olomouckém kraji v okrese Přerov mezi městy Tovačovem a Kojetínem. Současná obec se skládá ze tří dříve samostatných částí, Cvrčova, Lobodic a Chrbova. Obcí protéká mlýnský náhon, která se u Kojetína vlévá do řeky Moravy. Hlavní dominantou Lobodic je kostel Neposkvrněného početí Panny Marie z roku 1771. Nejvýznamnější pamětihodností je zřejmě hanácký žudr z konce 18. století stojící na návsi. K dalším pamětihodnostem patří několik soch, tři hraniční kameny z roku 1700 a kříž z roku 1717.

historie

Farní kostel v Lobodicích byl postaven roku 1771 v barokním slohu v místě starší kaple, což dokládá předsíň pod věží, která je jejím pozůstatkem. Kostel má tři vchody se samostatným vchodem na věž a chór. Může pojmout až 400 věřících. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1131, kdy byla majetkem olomouckého biskupství. Od konce 15. století patřila k tovačovskému panství a postupně ji drželi Tovačovští z Cimburka, páni z Pernštejna,