Obecní muzeum

Hanácké muzeum
Muzeum bylo otevřeno v roce 2003. Nachází se v budově obecního úřadu a jsou v něm k vidění předměty dokumentující život na vesnici, zemědělské nářadí, oděvy a vybavení domácnosti.
Ženský a dívčí hanýcký kroj.
© Luděk Vláčil 05/2015
Graficke pismenko Muzeum se nachází v centru obce Olšany u Prostějova na návsi v budově obecního úřadu v 1. patře. Je otevřeno příležitostně, při různých obecních oslavách jako například hody. Je jej však možné navštívit i po předchozí domluvě na tel. 731 756 001. V muzeu je k vidění například zemědělské nářadí, hanácké kroje, knihy, staré tiskoviny, legionářská a sokolská uniforma a mnoho dalšího. Z olšanské fary zde jsou vystaveny malé varhany z roku 1869. Jsou zde vystaveny také některé nálezy z archeologických výzkumů.

historie

První písemná zmínka o Olšanech pochází z roku 1141. Toto území však bylo osídleno již odedávna, dokládají to nesčetné nálezy různých kultur. Název obce je zřejmě odvozen ze slova ,,olše“, jedná se o 4. pád množného čísla staročeského obyvatelského jména olšěné - lidé z olší. Hlavním zdrojem obživy bylo pro místní obyvatele odedávna zemědělství. Muzeum založil místní sběratel Alois Vláčil v roce 2003 a dokumentovalo život v obci zhruba od konce

Ludek Vláčil, 12.5. 2015

popis

V současné době je muzeum umístěno v jedné velké místnosti, dlouhé chodbě a ještě jedné menší místnosti, na celkové ploše asi 140 m². V dohledné době by se mělo muzeum rozšířit o další místnost, která bude zařízena jako kuchyně.