Zvonice z poloviny 18. století stojící u silnice na návsi. Jedná se o prostou hranolovou zděnou stavbu bez architektonické a umělecké výzdoby. Vedle ní stojí barokní socha Panny Marie s Jezulátkem.
Po rekonstrukci 2015
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Obec Oplocany je prastarou vesnicí. První zmínka o ní pochází z roku 1131, kdy zde měl olomoucký dóm lán role. Název obce vychází z pojmu "lidé oplocení", tj. bydlící na oploceném místě. Plot je součástí znaku obce.
Na návsi uprostřed obce Oplocany u kostkové silnicestojí zvonice postavená zřejmě v polovině 18. století. Vedle zvonice stojí barokní socha Panny Marie s Jezulátkem. V roce 2015 byla zvonice kompletně zrekonstruována a opatřena novou střechou. Jedná se o prostou, hranolovou a zděnou stavbu bez architektonické a umělecké výzdoby. Používá se vždy, když v této části obce někdo zemře. Druhá část obce, lidově nazývána Ernestov, používá zvon v kapli sv. Arnošta. Dříve byla tato část samostatnou osadou Arnoštov kterou roku 1801 založil Arnošt hr. z Kumburka.

Přerov  (PR)
    Oplocany