Farní novorománský kostel Zvěstování Panny Marie vybudován v letech 1896-1898 podle plánů Eduarda Sochora náhradou za starý kostel gotický. Jednolodní stavba s užším kněžištěm a apsidou, vedle lodi štíhlá hranolová věž a obdélná sakristie. Zařízení kostela novodobé z doby výstavby.
Kostel v Úhonicích
© Jiří Špaček, 04/2011
Graficke pismenko Starobylá obec Úhonice je připomínána již r. 1143 v majetku strahovského kláštera premonstrátů. Severojižním směrem jí prochází silnice II/101 v úseku mezi Unhoští a Rudnou, turisticky značené cesty ani železniční trať tu nejsou. Obcí však projíždějí autobusy pražské příměstské dopravy na lince mezi konečnou stanicí metra B ve Zličíně a Unhoští.
Jižnímu okraji obce dominuje novorománská stavba kostela s hranolovou věží a s barokní farou v sousedství.
Jiří Špaček , 5.5. 2015

historie

Novorománský kostel Zvěstování Panny Marie (též Zvěstování Páně) byl vybudován podle projektu Eduarda Sochora v letech 1896-1898 na místě zchátralé gotické svatyně. Je to jednolodní stavba s obdélným užším kněžištěm a apsidou. Vedle průčelí stojí hranolová věž s jehlancovou střechou a k lodi přiléhá obdélná sakristie. Zařízení kostela je novodobé z doby výstavby. Ze staršího vybavení se dochovala pouze pozdně gotická socha Madony a v sakristii

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4 T-Ž, Academia 1982 a web Arcibiskupství pražského), 5.5. 2015