Bývalý Okresní dům, později Společenský dům, od r. 1954 Středočeská vědecká knihovna. Pozdně secesní budova s prvky české moderny. Stavba z let 1909-1911. V interiéru dochované litinové zábradlí s osvětlením. V letech 2003-2005 rozsáhlá rekonstrukce.
Okresní dům, později Společenský dům a nyní Středočeská vědecká knihovna v Kladně
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Kladno leží 18 km západně od západního konce Prahy (Ruzyně). Dříve Okresní dům, později Společenský dům a současnou Středočeskou vědeckou knihovnu nalezneme na křižovatce ulic Dukelských hrdinů, Generála Klapálka a Petra Bezruče. Tato křižovatka leží jižně od autobusového nádraží pod hlavním kladenským náměstím a východně od parku, v kterém najdeme kladenské divadlo.

historie

Bývalý Okresní dům, později Společenský dům a od roku 1954 Středočeská vědecká knihovna v Kladně je pozdně secesní budova, s prvky české moderny, podle návrhu architektů Josefa Maříka a Karla Šidlíka. Stavba probíhala v letech 1909-1911 a provedl ji kladenský stavitel Antonín Procházka. Původně byl postaven jako sídlo samosprávných orgánů kladenského okresu pro okresní zastupitelstvo a okresní výbor v Kladně.
    Pavel Vítek – zdroj: Barbora Šindelářová, Secesní architektura v Kladně, Univerzita Karlova v Praze, Katolická teologická fakulta, 2009, 5.5. 2015

popis

Nárožní budova se secesní fasádou s dvěma mohutnými hrotitými štíty. Jednopatrová secesní budova nese řadu prvků, např. prolamování ve štítech se třemi eliptickými okny. Vstup do knihovny stále zdobí mozaika a drobné eliptické modrozelené mozaiky zdobící téměř všechny strany budovy. Fasádu budovy zdobí arkýře doplněné secesním květinovým ornamentem. Mezi dvěma arkýři je zakomponován český lev ze státního znaku a v jeho levém dolním rohu je