Kostel sv. Jiří ve vinařské obci Kobylí pochází z raného středověku. První zmínky již z r.1252. V průběhu let několikrát poničen a vypálen, r. 1670 obnoven. U kostela stojí unikátní obranná zvonice
Celkový pohled
Graficke pismenko Starodávná ves Kobylí je spojena s vinnou révou. Od 14. století je již uváděna jako viničná ves. Leží na říčce Trkmance v prostoru Modrých hor (název odvozen od Modrého portugalského, které zde dobře prospívá). Dominantou obce je starodávný kostel sv. Jiří. V obci je menší muzeum (ve Staré škole) a mnoho vinných sklípků. Obcí vede Vinná naučná stezka a prochází jí modrá turistická značka z Čejkovic do Velkých Němčic či zelená ke Kraví hoře. V okolí jsou dvě rozhledny (Slunečná a Kraví hora). Severovýchodně byly zřízeny mokřady, které vznikly na místě polí z původně zasypaného Kobylího jezera, které zde odnepaměti bývalo. Severozápadně nad obcí je vrch Lácary, kde bylo zjištěno opevněné pravěké výšinné hradiště.
4.5. 2015

historie

První písemné prameny o Kobylí se datují do 13. století. Tehdejší ves Kobylí Pole již r. 1252 mělo farní kostel, což je zřejmé z písemnosti tehdejšího markraběte Přemysla Otakara II. Tehdy potvrdil žďárskému klášteru v Kobylí duchovní správu a právo brát zde desátek. Zdejší kostel byl již tehdy zasvěcen sv. Jiří a byl v průběhu let několikrát poničen. Ze záznamů např. víme, že byl vypálen r. 1605 uherskými povstalci, r.1623 vpadl do Kobylí

Ivo Rozehnal - zdroje k článku - farkob.webnode.cz, breclavsky.denik.cz 31.1.2011, info v místě, 4.5. 2015