Moje místa 0
Barokní socha sv. Floriána z poloviny 18. století je kulturní památkou připisovanou moravskému sochaři G. Fritschovi. Také je nejvýznamnější památkou ve vsi Oplocany. Nachází se před bývalým velkostatkem ze 17. století. Nedávno byla nově zrestaurována.
Graficke pismenko Barokní socha sv. Floriána z poloviny 18. století je nejvýznamnější památkou obce Oplocany. Socha měla být zhotovena moravským sochařem a štukatérem Gottfriedem Fritschem, někdy uváděným jako Bohumír, který se narodil 2. února 1706 a zemřel 6. října 1750 v Tovačově. Socha je kulturní památkou a nedávno byla nově zrestaurována. Nachází se u domu č. 27 z počátku 17. století, v němž jsou renesanční stropy, což dokládá, že byl součástí místního velkostatku, jenž po bitvě na Bílé hoře vlastnili Salmové z Neuburku.
Luděk Vláčil - informace obec Oplocany, http://cs.wikipedia.org, 3.5. 2015

popis

Socha sv. Floriána se nachází v centru obce po levé straně hlavní silnice směrem z Tovača do Polkovic. Pískovcová socha znázorňuje svatého Floriána, patrona všech profesí souvisejících s ohněm, například hasičů, kominíků, hutníků, hrnčířů a pekařů. Jeho sochy se budovaly na ochranu proti požáru.