Gotický kostel sv. Jakuba Většího doložen od r. 1350, podle některých pramenů již románského původu. Asi v 16. stol. přistavěna věž, poté průběžně kostel upravován až do konce 19. stol. Současná podoba od zásadní novogotické přestavby v letech 1877-1880. Na konci r. 2003 přestal být kostel farním.
Graficke pismenko Obec zmiňovaná již r. 1227 leží v údolí Srbečského potoka, který přitéká z planiny Džbánu a níže po toku se pod názvem Bakovský vlévá zprava do Vltavy. Místní tvrz zmiňovaná prvně v 15. století byla v 17. století upravena na prostý barokní zámeček jako obydlí úředníků v hospodářském dvoře, nyní slouží jako stacionář společenství Dobromysl.
Obcí prochází žlutá turistická značka ze Mšece do Milého a silnice II/237 od Peruce do Nového Strašecí a Rakovníka. Železniční spojení obec nemá. Kostel sv. Jakuba Většího se nachází ve stráni poblíž křižovatky na východním okraji.
Jiří Špaček, 3.5. 2015

historie

Kostel sv. Jakuba Většího stál v Srbči již r. 1350. O vzniku této gotické stavby se nedochovaly žádné zprávy, některé prameny však uvádějí, že je dokonce románského původu. Patrně v 16. století byl kostel doplněn o věž z řádkového zdiva a od 17. století až do závěru 19. století byl průběžně upravován a rozšiřován. Dnešní podobu získal až při přestavbě v letech 1877-1880, kdy se změnil na novogotické trojlodí a byl vybaven zařízením ve stejném

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce Srbeč a římskokatolické farnosti Nové Strašecí), 3.5. 2015

Rakovník  (RA)
    Srbeč