Barokní křížová cesta od kostela sv. Jakuba Většího na návrší Boží dům vznikla r. 1767 nákladem hraběnky Anny Barbory Harbuval-Chamaré. Reliéfy na pískovcových kvádrech, zobrazující Ježíšovo utrpení, jsou dílem sochařů Václava a Bartoloměje Hendrychových z Litomyšle. Zastavení č. 12 se nedochovalo.
Jedenácté zastavení
Graficke pismenko Obec Nové Hrady byla při první zmínce r. 1293 ještě zvána Boží Dům. Teprve po r. 1442 na návrší nad ní nechal Zdeněk Kostka z Postupic postavit nevelký hrad, kterému se lidově začalo říkat Nový. Název v množném čísle se objevuje až ve 2. polovině 16. století. Nyní však obci dominuje rokokový zámek z let 1773-1777, na jehož stavbu padla většina zdiva starého hradu.
Obcí procházejí silnice II/357 a II/358, železniční síť je pro ni bez významu.
2.5. 2015

historie

Křížová cesta v Nových Hradech vede od kostela sv. Jakuba Většího na kopec s téměř nepatrnými zbytky bývalého hradu Boží Dům. Její vznik navazoval na stavbu nové fary z r. 1766 vedle kostela, křížová cesta za 500 zlatých byla vybudována r. 1767 na náklady čerstvě ovdovělé majitelky novohradského panství hraběnky Anny Barbory Harbuval-Chamaré, na financování stavby se podílela také manželka místního lékaře Anna Slavíková. Křížová cesta má

Pavel Vlach (s použitím informací z webu Národního památkového ústavu), 1.5. 2015