Raně barokní kostel sv. Anny postaven v letech 1670-1672 podle plánů Antonia Alfieriho nákladem hrabat Trauttmansdorffů. Hlavní oltář pochází až z r. 1795. Od r. 1831 u kostela zřízen městský hřbitov s novorenes. branou z r. 1897. Rekonstruovaný kostel slouží od r. 2012 opět bohoslužebným účelům.
Hřbitovní brána z roku 1897
Graficke pismenko Historické město vzniklo ve 13. století z osady při slavníkovském hradě z 10. století a premonstrátském klášteře z r. 1145. Jeho chloubou je dnes především renesanční zámek, který byl r. 1999 zapsán do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Městem prochází hlavní tah silnice I/35 a dále silnice II. třídy č. 358, 359 a 360. Při jeho severozápadním okraji končí lokální železniční trať 018 z Chocně.
Městský hřbitov s kostelem sv. Anny se nachází jihovýchodně od Smetanova náměstí; vstupní brána je v Prokešově ulici spojující ulice Zámeckou a Moravskou.
2.5. 2015

historie

Na místě současného litomyšlského hřbitova se v 17. století rozkládaly zahrady, kde se údajně scházeli nekatolíci z města i okolí. Tehdejší majitelka panství hraběnka Marie Anna Trauttmansdorffová tomu chtěla zabránit a nechala zde proto postavit katolický poutní kostel zasvěcený sv. Anně. Kostel byl postaven v raně barokním stylu na půdorysu kříže v letech 1670-1672, pravděpodobně podle projektu tehdejšího trauttmansdorffského stavitele

Pavel Vlach (s použitím webu města Litomyšle a Průvodce městem Litomyšl, 2002), 30.4. 2015

Pardubický kraj