Původní gotický dům, jádro pochází ze 14. stol. Pozdně gotické úpravy ze 16. stol. Koncem 18. století barokně upraven. V polovině 19. stol. upraven klasicistně. Při rekonstrukci v r. 2006 objevena uvnitř domu středověká studna. Ungeltem vede průchod s uličkou.
Ungelt ve Slaném
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Slaný leží ve středních Čechách. Od Kladna je vzdálené 12 km severně a 24 km severovýchodně od okraje Prahy, od Ruzyně. Okolo města vede silnice I/7 Praha – Chomutov a městem prochází silnice I/16 Řevničov – Mělník – Mladá Boleslav. Město leží na železniční trati č. 110 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Loun. Leží zde železniční stanice Slaný a železniční zastávka Slaný-předměstí. Dům Ungelt nalezneme v průchodu u budovy bývalé radnice vedoucím z Masarykova náměstí ulicí Pod Ungeltem do ulice Štechovy.

historie

V roce 1377 dostalo město Slaný od císaře Karla IV. právo ungeltu, což v té době bylo skladiště zboží. Původně zde stál gotický dům, jehož jádro pochází ze 14. století, s pozdně gotickými úpravami ze 16. století. Z této doby se zachovaly fragmenty oken a okosení na fasádě. Dům byl na sklonku 18. století barokně upraven, v polovině 19. stol. pak byl upraven klasicistně.
    Vítek Pavel – zdroj: POCHE Emanuel; et al. Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 3. Praha: Academia, 1980, 29.4. 2015

popis

Ungelt je součástí původní středověké domovní zástavby na náměstí. Jedná se o průchozí dům s původním průjezdem do dnešní Štechovy ulice. Jeho dnešní podobu ovlivnily úpravy ve 20. století, kdy byla zjednodušena klasicistní podoba a na fasádě využito několika původních gotických prvků. Při rekonstrukci budovy v r. 2006 byla archeology objevena uvnitř domu středověká studna. Ungeltem vede malebný průchod s uličkou. Dnes je v průchodu domu