Moje místa 0
Není přesně znám rok založení, ale předpokládá se, že to bylo okolo r. 1352. Postaven goticky a v roce 1709 upraven barokně. Novější úpravy pocházejí z let 1894-1895. Vnější část kostela byla opravena v roce 1894 a také i v roce 1934. Uvnitř mramorové náhrobky v dlažbě.
Kostel sv. Štěpána v Pcherách
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Obec Pchery se nachází 5 km severně od Kladna a 6 km jihovýchodně od Slaného. Do obce vedou silnice III. třídy. Ve vzdálenosti 2,5 km vede rychlostní silnice R7 s výjezdem 18 (Slaný-jih). Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Nejblíže obci je železniční zastávka Kladno-Švermov ve vzdálenosti 3,5 km ležící na trati 093 z Kralup nad Vltavou do Kladna. Kostel sv. Štěpána najdeme v centru obce nad silnicí obcí procházející, po pravé straně při cestě z Kladna.

historie

Obec se poprvé připomíná v roce 1228. Nejstarší památkou v obci je kostel. Postaven je na svahu nad obcí, obklopen hřbitovem, původně kostel Nalezení těla sv. Štěpána a později jako kostel sv. Štěpána prvomučedníka. Postaven je ve slohu gotickém. Není přesně znám rok založení, ale podle seznamu papežského desátku se první zmínka datuje k roku 1352. Byl goticky rozšířen na trojlodní a v roce 1709 upraven barokně. Novější úpravy pocházejí z let

Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel; et al. Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 3. Praha: Academia, 1980, 27.4. 2015

Sv. Štěpán
    Sv. Štěpán je patronem koní, pacholků u koní, kočích, zedníků, krejčích, kameníků, tkalců, tesařů, bednářů. Zemřel v roce 40 v Jeruzalémě jako první mučedník křesťanství a proto je nazýván Prvomučedníkem. Byl dobrým kazatelem a při jednom jeho kázání vznikl spor s některými z naslouchajících Židů. Nakonec byl obviněn z hanobení Boha, předveden před soudce a odsouzen. Dav ho po rozsudku vyvedl z města a před damašskou bránou usmrtil ukamenováním.

27.4. 2015

popis

Kostel sv. Štěpána v Pcherách je trojlodní stavba s pětibokým presbytářem a obdélnou sakristií na severní straně. Západní průčelí prolomeno obdélným portálem s polokruhovým oknem ve štukovém rámci. Ve štítě malé oválné okno, v bočních částech průčelí obdélná polokruhově sklenutá okna. Presbytář a hlavní loď sklenuty valenou klenbou s lunetami, boční lodi klenbou křížovou, sakristie plochostropá. Uvnitř nalezneme v dlažbě náhrobek se znaky pánů z