Moje místa 0
Barokní sýpka pochází z roku 1751. Postavila hraběnka Kinská jako sýpku na obilí. Nese erb rodu Kinských. Stavba je v seznamu nemovitých památek.
Sýpka ve Šlapanicích
© Pavel Vítek 04/2015
Graficke pismenko Obec Šlapanice najdeme 13 km severně od Slaného a 11 km jižně od Budyně nad Ohří. Obcí prochází silnice č. 118, spojující město Slaný s Litoměřicemi přes Budyni nad Ohří a silnice č. 239, vedoucí z Černčic u Loun do Černuce u Velvar. Sýpku najdeme nedaleko zámku Budenice při silnice ze Šlapanic do Jarpic po pravé straně.

popis

První písemná zmínka o obci Šlapanice pochází z roku 1318. V roce 1751 nechala Marie Charlotta Kinská nedaleko zámku Budeničky, při silnici ze Šlapanic do Budeniček, vybudovat velikou sýpku na obilí, která se lidově nazývá Čertův mlýn. Sýpka stojí dodnes. Nese erb rodu Kinských. Sýpka je zapsána od roku 1958 v seznamu nemovitých památek Národního památkového seznamu.