Stavba gotické katedrály začala r. 1296 na místě staršího kostela Santa Reparata a dokončena byla r. 1367. V letech 1420-1434 byla přistavěna renesanční cihlová kopule, která je třetí největší na světě a je považována za architektonický zázrak. V letech 1871-1887 bylo přistavěno novogotické průčelí.
© Luděk Vláčil 06/2014
Graficke pismenko Santa Maria del Fiore stojí v místě původního kostela Santa Reparata založeného na přelomu 4. a 5. století, který byl později zničen a někdy během 7.–9. století znovu postaven. Výstavbu katedrály si objednala Florentská republika. Práce byly zahájeny 8. září 1296 podle návrhů architekta Arnolfa di Cambio. Nejprve bylo zbouráno průčelí starého kostela a nová stavba postupně obklopila původní budovu. Cambio však zemřel již roku 1302 a stavba musela být přerušena. Poté byla dostavba svěřena architektovi Giottovi di Bondone. Ten však navrhl jen vedle stojící zvonici, která dnes nese jeho jméno. V roce 1357 ve výstavbě katedrály pokračoval toskánský architekt ...
Luděk Vláčil - cs.wikipedia.org, 5.5. 2015

popis

Monumentální katedrála Santa Maria del Fiore je jedním z největších chrámů na světě a pojme až 25 tisíc věřících. Nachází se na náměstí Piazza del Duomo v samém centru Florencie. Je postavena v gotickém slohu s renesanční kopulí o rozpětí 41,97 metrů a novogotickým průčelím. Stavba je 153 metrů dlouhá, 38 metrů široká, 90 metrů vysoká a je celá obložena třemi druhy mramoru - bílým z Carrary, zeleným z Prata a růžovým z Maremma.
    Itálie
    Toskánsko