Největší evangelický kostel na Moravě, atypicky doplněný dvojvěžovým průčelím. Vystavěn v letech 1826-1844 na místě staršího tolerančního kostela z r. 1782. V 60. letech 19. století přistavěny věže. Ve věži unikátní mechanismus nahrazující zvonění zvonů - technická kulturní památka.
dvojvěžové průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 05/2015
Graficke pismenko Evangelický kostel ve Vanovicích na Boskovicku je nejen dominantou obce, ale především největší evangelický kostel na Moravě. Svým dvouvěžovým průčelím dominuje z dálky obci a okolní krajině a i touto raritou v rámci evangelických chrámů se řadí mezi pozoruhodné stavby. Nalézá se na horním, západním konci obce v těsném sousedství evangelické fary.
V levé věži se nachází unikátní mechanismus napodobující zvonění zvonů, v současnosti prohlášený za technickou kulturní památku.

historie

Nejstarší kostel evangelíků, tzv. toleranční kostel, byl ve Vanovicích vysvěcen 15. 10. 1782. Jelikož však toleranční kostely nesměly mít věž ani zvony, byl chrám menší a nevýrazný. V roce 1826 byla zahájena stavba nového prostorného evangelického kostela, která se však protáhla až do roku 1844. Tehdejší stavba, i když dosahovala současných rozměrů, však stále postrádala i nadále zakázanou věž. Po zrušení tohoto zákazu byla postavena nejprve

popis

Vanovický evangelický kostel tvoří mohutná trojlodní stavba s dominujícím dvojvěžovým průčelím obráceným k jihu, naopak k severu je orientováno půlkruhově zakončené, jen mírně ustoupené presbyterium. Fasádu hlavního průčelí zdobí mělké pilastry s profilovanými hlavicemi, celý obvod stavby završuje profilovaná korunní římsa, která probíhá i hlavním průčelím a odděluje tak vlastní dvojvěžové průčelí od spodní části chrámu. Dvojice hranolových věží