Moje místa 0
Vila Libochvíle postavena roku 1900 v historizujícím slohu. V r. 1930 byla přistavěna garáž a jedna místnost. V rohovém výklenku se dříve nacházela pískovcová soška sv. Václava. Vpravo od arkýře novorománské okno. V poslední době byla vila sídlem advokátní kanceláře.
Vila Libochvíle v Kladně
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Kladno leží 18 km západně od západního okraje Prahy (Ruzyně). Vilu Libochvíle, č. p. 1504, najdeme na křižovatce ulice Kleinerovy s náměstím Dr. Edvarda Beneše. Asi 60 m severně od vily je obchodní středisko Billa a 80 m jihovýchodně stojí kladenské gymnázium

historie

Vila Libochvíle byla postavena roku 1900 jako profesorský penzionát pro nedaleké gymnázium. Je dílem architekta a stavitele Václava Krotkého. Dvoupatrová rohová členitá budova je postavená v historizujícím slohu. V r. 1930, kdy se majiteli vily stali manželé Procházkovi, byla přistavěna garáž a jedna místnost. Trojosá lodžie s půlkruhovými arkádami umístěna na protější stěně vily byla při pozdějších úpravách zasklena. V rohovém výklenku otočeném

Pavel Vítek – zdroj: Barbora Šindeléřová, Secesní architektura v Kladně, Univerzita Karlova v Praze, 2009 , 23.4. 2015

popis

V ozdobném pásu hlavního průčelí domu je umístěn nápis Libochvíle. Nad ním sluneční hodiny. Nad oknem arkýře je letopočet 1900. V současné době je vila opravená a donedávna v ní sídlila advokátní kancelář. Nyní majitel hledá nového nájemce.