Nynější městský hřbitov byl založen r. 1888 a v r. 1893 na něm bylo zřízeno samostatné židovské oddělení. Vstupu vévodí kopie barokního díla Plačící žena, které vytvořil Matyáš Bernard Braun r. 1730 jako náhrobek své tchyně. Hřbitov je díky vysoce hodnotné výzdobě od r. 1958 kulturní památkou.
Plastika Plačící žena od M. B. Brauna u vchodu na hřbitov.
Graficke pismenko Historické město Jaroměř leží na soutoku Labe, Úpy a Metuje a stýkají se tu silnice I. třídy č. 33 a 37. Místní nádraží je železniční křižovatkou, z níž vycházejí rychlíkové tratě do Hradce Králové, Trutnova a Liberce. Památný hřbitov se nachází po levé straně silnice při výjezdu směrem na Náchod.
29.4. 2015

historie

Památkově chráněný městský hřbitov v Jaroměři byl založen r. 1888 po zrušení dosavadního pohřebiště u kostela sv. Jakuba. Nachází se na severovýchodním okraji města mezi rozlehlým Jaroměřským rybníkem a hlavní silnicí I/33 vedoucí do Náchoda (Náchodská ulice). Později byl ještě rozšířen a v roce 1893 zde vzniklo i menší židovské oddělení. Vstupu na hřbitov vévodí sousoší Plačící žena od významného barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna.

Náchod  (NA)
    Jaroměř