Záhadný vztyčený kámen v polích označovaný jako menhir je různými odborníky považován za pravěký, středověký nebo i novověký smírčí či náhrobní kámen, jiní jej považují stále za památku z doby keltské, která byla v křesťanské době druhotně využita.
menhir
Jiný pohled
Graficke pismenko Starobylá obec Kamenný Most je doložena již r. 1088. Podle pověsti tudy vedla přemyslovská stezka z Prahy do Stadic a v těchto místech byl vybudován kamenný můstek přes Knovízský potok a přilehlé močály. Ten dal pozdější vsi pojmenování. Kamenným Mostem prochází silnice III. třídy spojující Knovíz a Kralupy nad Vltavou. Vede tudy také železniční trať 110 z Kralup nad Vltavou do Loun, která tu má zastávku zvanou Kamenný Most u Kralup nad Vltavou. Obec leží v oblasti zcela postrádající turistické značení.
6.5. 2015

historie

Na účel a stáří tajemného vztyčeného, asi metrového kamene v polích západně od obce Kamenný Most mají archeologové a geologové různé názory. Obecně je označován jako menhir, což je výraz bretonského původu používaný zpravidla pro záhadné vztyčené kameny z doby keltské. V případě kamene u Kamenného Mostu existuje několik okolností, které oprávněnost tohoto označení zpochybňují. Je to především latinský kříž vyrytý na severní straně kamene a také

Jiří Špaček (s využitím různých internetových pramenů), 7.5. 2015

popis

Menhir je volně přístupný z obce Kamenný Most. Když pojedete automobilem od obce Zvoleněves, tak při vjezdu do Kamenného Mostu projedete první levotočivou zatáčku a po chvilce následuje pravotočivá. U této zatáčky nebo potom na návsi je možné ponechat vozidlo. V obou případech je u silnice malý plácek. V tom místě jsou dva úvozy. Jeden vedl kdysi do nedaleké obce Osluchov a druhý vedl kdysi do Slaného přes obec Žižice. Ten blíže k obci

Marek Lipavský, 18.4. 2015