štola sv. Trojice

dědičná štola Nejsvětější Trojice, štola sv. Jana Křtitele
Dědičná štola v tzv. Horníčkově stráni, po pravé straně silnice vedoucí do Víru. Patrně již středověkého stáří, doložena v 17. století. Ve stráni nad štolou jsou pozůstatky zasutých úklonných šachtic středověkého stáří.
Ústí štoly
Štola je dlouhá asi 104 m, začíná ve stráni, kde je ještě dnes patrný výtok důlních vod. Následuje asi 50 m dlouhý úsek, za nímž se ocitnete na křižovatce. Rovně a vlevo jsou dvě krátké rozrážky, vpravo pokračuje štola dál. Asi 77 m od ústí se nachází zatopená šachta, hluboká kolem 20 m (dosud se na dno nikdo nepotopil, ač pokusy již byly). Už od ústí je štola zatopena vodou, vpřed se dá pokračova částečně po fošnách, ale poté už pouze díky gumákům. Štola je uzavřena mřížemi a nepřístupná. Ještě před lety jsme ze štoly brali pitnou vodu, která měla vynikající složení a chuť. Bohužel díky četným "návštěvám" zvědavců došlo k jejímu znehodnocení.
12.4. 2015

historie

V roce 1678 se uvádí u Koroužného několik důlních děl, zejména štola sv. Trojice. Stáří štoly je patrné z jejího protáhlého profilu, který svědčí o stylu ražení tzv. "sázením ohně". To znamená, že musela být ražena nejpozději v 16. století, kdy se ještě nepoužívalo střelného prachu. Od roku 1763 tu pracovala společnost pod vedením Bernarda z Kessleru. Intenzivně se tu kutalo v letech 1767-1773. Jakkoli byly práce na štole více či méně

technická památka
     Žďár nad Sázavou  (ZR)