Původně pozdně románský kostel sv. Petra a Pavla byl několikrát přestavěn, ve své barokní podobě podlehl požáru v roce 1917, následně získal v letech 1923-1924 současnou podobu využívající kubistické prvky.
Boční pohled

Turistické

Graficke pismenko Kostel se nachází přímo na náměstí ve Štěpánově. V jarních a letních měsících bývá otevřená předsíňka, odkud se dá skrz mříže nahlédnout do interiéru kostela. Přístupný je v době konání mší svatých (především ve čtvrtek a neděli). Pokud je mi známo, prohlídky s průvodcem neprobíhají.
12.4. 2015

Historie
    První písemná zpráva, na jejímž základě je zřejmá existence štěpánovského kostela, je ta z roku 1285, kdy se jako svědek objevuje kněz Heřman ze Štěpánova (uveden jako Hermanno de Stiepanow, vedle něj figurují na téže listině např. Archleb z Medlova, Milek z Černvíru, Štěpán z Pernštejna a další, viz CDM 4, č. 226, s. 296). Současně jde o první písemnou zprávu o Štěpánově nad Svratkou. Poté se písemné prameny vytrácí, neboť Štěpánov je součástí