Kostel sv. Martina v Olešné doložen jako farní v polovině 14. stol., barokně přestavěn v 18. stol. V ohradní zdi zrušeného hřbitova za presbytářem hranolová patrová zvonice s bránou. Vybavení kostela převážně z 19. stol. Nyní kostel filiální ve farnosti Rakovník.
Olešná - kostel a zvonice
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Ves Olešná je prvně zmiňována r. 1353 v listině císaře Karla IV. V současnosti má přes 550 obyvatel. Leží asi 3 km severozápadně od Rakovníka na silnici III. třídy do Chrášťan, avšak mimo železniční síť. Nejbližší železniční zastávka Chrášťany na trati 126 Rakovník-Louny je vzdálena asi 3,5 km, nádraží Rakovník s křižovatkou tratí 120, 126, 161, 162 a 174 pak více než 4 km. Olešnou prochází zeleně značená turistická trasa z Rakovníka do Krupé. V obci se nachází také barokní zámek (viz samostatné heslo).
19.9. 2016

historie

Kostel v Olešné je připomínán jako farní již v polovině 14. stol. V 1. polovině 18. stol. byl přestavěn barokně a do současné podoby upraven v pozdním baroku po r. 1750 zásluhou Marie Anny z Mollartu a jejího pozdějšího manžela Johanna Stephana Meraviglia-Crivelli. Je to jednolodní stavba s trojboce uzavřeným presbytářem se sakristií a kaplí po stranách. Před západním průčelím se nachází předsíň. Kolem kostela je zeď bývalého hřbitova, která je

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a web farnosti Rakovník), 19.9. 2016