Kaple vystavěna v letech 1824-1825. Obraz sv. Isidora věnován kněžnou Karolínou Kinskou. Obdélná, trojboce ukončená, plochostropá stavba. V letech 1999-2000 kaple opravena. Od r. 1958 zapsána v seznamu kulturních památek.
Kaple sv. Isidora v Jarpicích
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Obec Jarpice leží 11 km severně od Slaného, 24 km východně od Loun a 13 km severozápadně od Velvar. Obcí prochází silnice II/239 spojující Louny a Peruc s Velvary. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Nejbližší železniční stanice je ve Zlonicích, které leží jižně ve vzdálenosti 4 km, na trati 110 vedoucí z Kralup nad Vltavou a Slaného do Loun. Kapli sv. Isidora najdeme na malé návsi v centru obce.

popis

První zprávy o Jarpicích pocházejí z roku 1318. Jarpičtí obyvatelé si v letech 1824 – 1825 vystavěli v obci na návsi kapličku. Postavili ji pro oltářní obraz sv. Isidora. Ten věnovala obci kněžna Karolína Kinská z budenického zámku. Kaple byla vysvěcena 7. května 1825 při procesí s prosbou o milostivé léto. Kaple sv. Isidora je obdélná, trojboce ukončená, plochostropá. Průčelí s obdélným portálem je vyvrcholeno atikovým pásem a zvoničkou. Ve

Pavel Vítek – zdroj: DOBNER, Libor. Jarpice pod panstvím Kinských. Slánské listy, 2003, roč. 11, č. 18, s. 12., 9.4. 2015