Moje místa 0
Hrádek Šilperk v místech u dnešního kostela založen kolem r. 1278 Protivenem ze Zábřeha. Po r. 1308 ho získali Šternberkové. R.1424 pobořen husity, částečně opraven a ve třicetileté válce zničen. Zdivo použito obyvatelstvem a terén přestavěn.
Hrad Šilperk stál na kostelním návrší.
Graficke pismenko Městečko Štíty, původně Šilperk (do r. 1947), leží v západní části okresu Šumperk při říčce Březné. Městečko vzniklo jako zázemí zdejšího hrádku či původně větší tvrze. První písemná zmínka o zdejší osadě je tzv. Protivenovo privilegium z roku 1278, kdy se jednalo o pokyny pro šilperského fojta. Zda v té době již hrádek stál se neví, ale předpokládá se, že vznikl za Protivena ze Zábřeha, který byl tehdy významným členem markraběcí družiny. První známý správce hrádku byl loupeživý rytíř Ješek ze Šilperka. Po roce 1308 mu byl hrádek odňat a odevzdán Šternberkům. Tento rod městečko vlastnil až do roku 1480. Upomínkou na tento významný šlechtický rod je ...
Ivo Rozehnal - weby: stity.cz a stitecko.cz, 8.4. 2015